درمان دورسی فلکشن
دورسی فلکشن عمل بالا بردن پا به سمت بالا به سمت ساق پا است. به معنای خم شدن پا در جهت پشتی یا به سمت بالا است. افراد هنگام راه رفتن از خمیدگی پشتی استفاده می کنند. در مراحل میانی تحمل وزن و درست قبل از فشار دادن از زمین، پا به محدوده انتهایی خمش پشتی خود می رسد. اگر مشکلاتی در دورسی فلکشن وجود داشته باشد، بدن به طور طبیعی جبران می کند، که به نوبه خود می تواند مشکلاتیرا در جاهای دیگر ایجاد کند.
دورسی فلکشن و پلانتار فلکشن
برای اینکه حرکتی به عنوان دورس فلکشن در نظر گرفته شود، باید پا را بین 10 تا 30 درجه به سمت بالا بالا برد. دورسی فلکشن از عضلات قسمت جلویی پا استفاده می کند. تاندون های ماهیچه هایی که از جلوی پا عبور می کنند و وارد مفصل مچ پا می شوند عبارتند از:
- تیبیالیس قدامی
- گشاد کننده هالوسیس طولانی
- بازکننده انگشتان بلند
این تاندون ها در جلوی ساق پا قرار دارند و توسط عصب پرونئال عمقی تامین می شوند. آسیب به این عصب می تواند مانع از بالا بردن پای خود شود. پلانتار فلکشن برعکس دورسی فلکشن است و شامل حرکت پا در جهت پایین به سمت زمین است. پلانتار فلکشن زمانی اتفاق می افتد که پا بین 20 تا 50 درجه به سمت پایین حرکت می کند. ماهیچه هایی که تاندون آنها باعث خم شدن کف پا می شود در پشت و داخل ساق پا قرار دارند و از طریق مفصل مچ پا به پشت پا منتقل می شوند. این شامل:
- تیبیالیس خلفی
- خم کننده انگشتان بلند
- گاستروکنمیوس
- سولئوس
صدمات احتمالی
هر گاه فردی به صورت عمودی بایستد، پای او تنها قسمتی از بدن است که با زمین تماس دارد. این بدان معناست که هرگونه تعامل بین پا و زمین از طریق مچ پا و سپس بقیه بدن در یک زنجیره جنبشی انجام می شود. در نتیجه، مشکلات در پا و مچ پا می تواند بر هر قسمت دیگر بدن تأثیر بگذارد. اغلب این زانوها هستند که ابتدا تحت تاثیر قرار می گیرند، سپس باسن و پشت و در نهایت شانه ها و گردن. اگر کسی نتواند پای خود را به سمت بالا بلند کند یا حرکت محدود باشد، ممکن است دورسی فلکشن ضعیف داشته باشد.
علل
علل احتمالی خمیدگی پشتی ضعیف عبارتند از:
- محدودیت مفصل مچ پا: این زمانی است که خود مفصل مچ پا محدود می شود. این می تواند ناشی از بافت اسکار در مفصل یا یک کپسول مفصلی سفت باشد. کپسول مفصلی بافت همبند پر از مایعی است که به عنوان نوعی لولا طبیعی در بدن عمل می کند.
- کمبود انعطاف پذیری: مشکلات دورسی فلکشن زمانی رخ می دهد که ماهیچه های ساق پا که به نام کمپلکس گاستروکس، شناخته می شوند، سفت باشند و باعث ایجاد محدودیت شوند.
- ژنتیک: دورسی فلکشن ضعیف می تواند به ژنتیک فرد مرتبط باشد.
- آسیب مچ پا: اگر پیچ خوردگی به درستی بهبود نیافته باشد، ممکن است فرد برای جلوگیری از درد، حرکت خود را محدود کند. انجام مداوم این کار باعث سفت شدن کپسول مفصل و ایجاد بافت اسکار می شود که خمیدگی پشتی را محدود می کند.
- صدمات دیگر: آسیب به قسمت تحتانی بدن و حتی لگن و کمر می تواند باعث شود فرد راه رفتن خود را تغییر دهد و بر دورسی فلکشن تأثیر بگذارد. هر گونه مشکل دورسی فلکشن که رخ می دهد می تواند بدن را بالا برده و باعث آسیب از زانو تا شانه شود. این اثر دومینو می تواند در هر دو جهت کار کند.
تمریناتی برای افزایش تحرک
اگر کسی نگران دورسی فلکشن مچ پا است، یک تکنیک ساده برای تعیین اینکه آیا حرکت طبیعی دارد یا خیر وجود دارد. معمولاً به عنوان تست زانو تا دیوار، شناخته می شود. این زمانی است که یک فرد در حالی که پاهایش صاف روی زمین است و یک زانو فقط به دیوار برخورد می کند، لانژ انجام می دهد. استفاده از یک متر برای اندازه گیری از انتهای انگشت شست پا تا دیوار، درجه دورسی فلکشن مچ پا را نشان می دهد که هر سانتی متر معادل تقریباً 3.6 درجه منبع مطمئن است. هر چیزی بیش از 12.5 سانتی متر به عنوان دورسی فلکشن با عملکرد طبیعی در نظر گرفته می شود. برخی افراد بر این باورند که بهترین راه برای آزمایش دامنه حرکتی دورسی فلکشن مچ پا زمانی است که پا و مچ پا تحمل وزن را داشته باشند. بسته به علت محدود شدن دورسی فلکشن مچ پا، تمرینات مختلفی برای کمک به بهبود آن وجود دارد.
منبع: Medicalnewstoday.com
ترجمه : تحریریه ماهان مدیکال